onsdag 14. mars 2012

Våre utenlandsproffer - Alexander Ødegaard (FC Metz)

Alexander Ødegaard spilte sine første fotballkamper på laget til Førde. Herifra var veien kort til Sogndals A-lag i 1999. Sogndal spilte på denne tiden i første divisjon, men etter opprykket i 2001, tok det ikke lang tid før hele Norge fikk øynene opp for Ødegaard og hans dribleferdigheter. Han var en av Sogndal-lagets beste spillere i en periode som Sogndal var et middels Tippeliga-lag. Når laget fra saftbygda rykket ned i 2004, ble Ødegaard raskt snappet opp av Rosenborg.


Alexander Ødegaard (Foto: Jarle Vines)

Den siste sesongen i Sogndal scoret Ødegaard 15 mål for klubben og ble i tillegg tildelt den gjeve Kniksen-prisen. Landslagsdebuten kom også på tampen av Sogndal-karrieren. Hans første landslagsmål var også minneverdig og kom i en landskamp mot Slovenia, en kamp Norge vant 3-0.  Ødegaard ankom Trondheim og Rosenborg i 2005, men oppholdet her skulle ikke var lenge. Etter 17 kamper og 4 mål i 2005-sesongen, ble driblevingen klar for Viking i 2006. Her ble han en sentral bidragsyter de neste årene, selv om mange mente at nivået på Ødegaard hadde blitt svekket, fra han engang var et stort talent i Sogndal. Etter over 100 kamper for siddisene ble han i 2011 klar for den franske Ligue 2-klubben FC Metz. Overgangen til Frankrike har langt fra vært noe eksepsjonelt for Ødegaard og han har på en og en halv sesong bare spilt 13 kamper for A-laget. Kun en nettkjenning har også blitt registrert i liga-sammenheng. I hans første sesong for Metz var klubben nære på å rykke ned, da de ble nr. 17 i fjorårets Ligue 2, en plass unna nedrykk. Årets sesong er heller ikke sikret for Metz, da de ligger på 14. plass, kun 2 poeng over sikker plass. Alexander Ødegaards utenlandsopphold har gått for seg uten de store overskriftene, og det er ikke umulig at vi snart ser han tilbake i Tippeligaen igjen. 


I Viking drakt: Alexander Ødegaard som Viking-spiller, tidligere i karrieren. (Foto: Jarle Vines)


Fakta
Navn: Alexander Ødegaard
Født: 13.09.1980, Voss, Hordaland
Høyde: 180 cm
Posisjon: Ving, Kant
Utenlandsopphold: Metz (Frankrike)
Kamper i nåværende klubb: 13
Mål i nåværende klubb: 1 
A-landskamper/mål: 4/1


Siste fra spalten "Våre utenlandsproffer"
Våre utenlandsproffer - Alexander Ødegaard (FC Metz)
Våre utenlandsproffer - Erik Tønne (York City)
Våre utenlandsproffer - Pa-Modou Kah (Qatar SC)
Våre utenlandsproffer - Ragnvald Soma (Rapid Wien)

2 kommentarer:

  1. fin artikkel, husker da han spilte for Viking i 2007, han og Ijeh var et meget giftig spisspar, med Ødegaard sine målgivende pasninger og Ijeh som bare scorte og scorte...

    SvarSlett
  2. Stemmer det. Var en god offensiv duo for Viking! :)

    SvarSlett