onsdag 22. februar 2012

Tippeligatipset - 16. plass: Fredrikstad

Fjorårets plassering: 12. plass i Tippeligaen


Fredrikstad har ikke fått forsterket laget nok til å kunne forbedre seg fra forrige sesongs 12. plass. Jon Knudsen har blitt hentet inn, men mange sentrale spillere har forlatt laget, og da særlig i de bakre rekker. Amin Askars exit kan få store konsekvenser, da han var en av Fredrikstads beste spillere ifjor. Nå gjenstår det å se om Fredrikstad får stille lag i neste sesongs Tippeliga, da økonomisk rot kan frata Østfoldingene plassen. Det er altså mange utenomsportslige grunner til at FFK kan bli laget på jumboplassen i år.

Mye ansvar: Tarik Elyounoussi vil være en stor grunn dersom Fredrikstad overrasker denne sesongen. Mye ansvar hviler på 24-åringen. (Foto: Wikimedia Commons: Rettetast)

Spillerstallen


Trener: 
Tom Freddy Aune


Vurdering: Tom Freddy Aune kan gjøre sine saker greit, men det spørs nok om Fredrikstad ikke hadde hatt en fordel av å ha en mer "meritert" trener. Det kan uansett virke som om Aune sitter sikkert, selv om kanskje ikke styret gjør det. Aune vil måtte bruke de spillerne han har og ta av, for han vil ikke ha for mange muligheter.
Karakter: 4/10


Keepere:
NY! 1. Jon Knudsen - Muligens Fredrikstads viktigste spiller, ved siden av Tarik Elyounoussi. Kan redde viktige poeng hvis han står som han har gjort de siste årene. Kom fra Stabæk sist sesong
12. Lasse Staw - Må finne seg i å bli reserve-keeper neste år, da Knudsen helt sikkert vil bli førstevalget. Kan også vente seg konkurranse fra Masalin.
25. Jon Masalin - Opprinnelig andrekeeper ifjor, men fikk etterhvert noen kamper i FFK-trøya. Finnen kommer til å kjempe med Staw om å få være benkesliter.

Vurdering: Fredrikstad gjorde en smart handel da de valgte å slå til på Stabæk-keeper Jon Knudsen. 37-åringen blir høyst sannsynlig en viktig brikke, i det som kan se ut til å være en synkende FFK-skute. God backup i både Staw og Masalin, så det er ikke her poengene glipper for Fredrikstad.
Karakter: 7/10

Forsvar:
3. Jørgen Horn - Har etterhvert spilt seg inn i FFK-hjertene, etter mye utenomsportslige hendelser tidligere i karrieren. Sikkert kort i forsvarsfireren bak.
4. Vidar Martinsen - Går inn i sitt fjerde år i klubben og kan vente seg fast plass. Kan også spille på backen, og det kan det hende han må, med tanke på den tynne stallen.
5. Andreas Landgren - Svenske som opprinnelig kom på lån i fjor. Gjorde sakene sine bra og ble tilbud en fast plass på laget. Kan også spille på midtbanen, såvel som på backen.
13. Kevin Durè - Fyller 19 år i mars og det kan hende at han må ta mer ansvar bak enn det han egentlig burde gjøre. Kom fra Løv-Ham i sommervinduet ifjor.
NY! 24. Ole Strømsborg - 18-åring som opprinnelig var i FFK, men som nå har vært en periode i Sarpsborg 08. Ble tilbudt en proffkontrakt i januar.

Vurdering: Amin Askar og Joachim Thomassen sa adjø mandag kveld, og det kan få alvorlige konsekvenser bakerst. Stallen er fra før ganske tynn, men roteringer i laget gjør at flere vil være mulige å kjøre sammen i en eventuell startellever. Uansett, med skader på viktige nøkkelspillere, så vil Fredrikstad ligge tynt ann.
Karakter: 4/10

Midtbane:
6. Hans Erik Ramberg - Evig unge Ramberg fortsetter i FFK og går inn i sin syvende sesong siden han kom tilbake i 2005. Blir fortsatt en viktig bidragsyter.
11. Mads Hansen - Mads Hansen fortsetter forhåpentligvis i ett enda bedre spor, etter at han kom fra Mjøndalen ifjor. Kan få fast plass på venstresiden, men kan også trekkes ned som back.
14. Khalifa Jabbie - 19-åring fra Sierra Leone som fikk sin eliteseriedebut ifjor. Svarte med å pådra seg en rekke med gule og røde kort. Var opprinnelig på et lån, men har fått en fast kontrakt i år.
19. Simen Standerholen - 1993-modell som kom til FFK ifjor. Har fått en kamp i serien så langt. Har overtatt Andreas Tegströms gamle drakt, nr. 19.
20. Etzaz Hussain - Tidligere Manchester United jr. som opprinnelig er fra Langhus. Var et friskt pust ifjor og viste at han har mye fotball "innabords". Innehar en meget god skuddfot og kan bli veldig spennende også denne sesongen.
21. Simen Rafn - Spiller som fikk mye tillit i Adeccoligaen for to sesonger siden, men har ikke vært like ønsket i Tippeligaen. Rafn er best som ving/kant.
NY! 22. Thomas Holm - Var på lån hos Tromsø ifjor, men Molde valgte å selge han videre da han returnerte. Kan bli en viktig mann på midten hvis alle saker stemmer.

Vurdering: Her er det mye av det samme som i fjoråret og den nå veldig rutinerte Ramberg kommer til å bli viktig på midtbanen til året. Etzaz Hussain kan man og forvente noe av, etter den ene toppkampen etter den andre ifjor fra unggutten. Resten er litt opp og ned, og kan slå ut på forskjellig måter. Nysigneringen av Holm er smart, da han kan fylle en rolle Fredrikstad kanskje trenger.
Karakter: 4/10

Angrep:
7. Alex Valencia - Spiller helst på vingen, men står de fleste steder oppført som angrepspiller. Ikke hatt den samme gamle flyten de siste sesongene, som han hadde i klubber som Start og Odd Grenland.
10. Tarik Elyounoussi - Fredrikstads klare målscorer! Det er Elyounoussi som skal score de fleste av målene til Fredrikstad, og det kan han også greie. Spørsmålet er om han ikke forsvinner, om tingenes tilstand ikke forbedres i Plankebyen. Hadde et flott comeback i FFK-trøya ifjor.
23. Alexander Ruud Tveter - Ruud Tveter er i likhet med Hussein også fra Langhus og spilte seg til så og si fast plass ifjor. Spiller helst ving, men kan spille spiss også. Har hatt en spennende utvikling.

Vurdering: Med en skade på Tarik Elyounoussi, vil det ikke bli for mye mål i Østfold. Alt på topp avhenger nesten av at han er i form. Nå har FFK heller ingen stor og sterk Borges og spille opp på. Hvis noen av de andre skulle slå til, kan det være redningen. Uansett, en Tarik i superform vil bety videre eksistens i Tippeligaen for Fredrikstad.
Karakter: 5/10


Sammenlagt vurdering: Fredrikstad har per dags dato 18 spillere i stallen, og når tre av dem er keepere sier det seg selv at det er noen for lite. Skader eller suspensjoner på nøkkelspillere som Knudsen,Elyounoussi eller Ramberg, kan bety seier eller tap for Fredrikstad. De skal få det tøft i år, om de da i det hele tatt for lov til å stille lag i årets Tippeliga. Hvis alle nøkkelspillerne greier og levere kamp etter kamp, så kan pipa få en nokså annen lyd. Men sånt skjer ikke hver dag. Vi tror det blir nedrykk i Plankebyen. Fredrikstad åpner Tippeligaen 2012 på bortebane, der de møter fjorårets sølvvinnere Tromsø på Alfheim. En tøff prøvelse kan det bli ...
Sluttkarakter: 24/50

Midtbanehjelp: Thomas Holm kan bli en god spiller å ha, når de skal gå i krigen. Den duellsterke midtbanespilleren kommer fra Molde, etter å ha vært på utlån i Tromsø. (Foto: Kjetil Ree)

Kan redde poeng: En Jon Knudsen i form er et must, om Fredrikstad skal unngå å ligge i nedrykk sumpa. (Foto: Kjetil Ree)




Tippeligatipset 2012




Fredrikstad Blad valgte å lage en sak på tabelltipset vårt. Se saken her.

5 kommentarer:

  1. Hei! Jeg er FFK fan. Og det ser nok mye ut som dere skriver. men, Standerholen er nok bedre enn folk tror. Han vil bli bedre enn Askar om noen år! men, i år blir det nok tøft. I tillegg har dere glemt en spiller, "Momo"(http://www.altomfotball.no/element.do?cmd=player&personId=267335&tournamentId=1&seasonId=334&teamId=361&useFullUrl=false). Han er ung og uerfaren, men okkesom et stort talent!

    SvarSlett
  2. Hallo! Standerholen kan bli veldig god jeg er klar over det, men Fredrikstad kan ikke forvente at ung gutta skal redde plassen i Tippeligaen. Derfor tror jeg det går som det står skrevet her. Beklager at jeg glemte den spilleren du sier, men jeg fant han ikke da jeg så etter årets overganger. Om FFK rykker ned kommer de nok sterkere tilbake om noen år.

    SvarSlett
  3. Her var det vel en del å plukke på egentlig. For det første, Askar spilte høyreving i fjor, særdeles lite på backplass. Førsterekka til backplassen blir dermed ikke svekket på grunn av at Askar drar, kun at Thomassen drar.

    Borges og Tarik dannet spissparet i fjor. Tveter spilte seg dermed ikke inn i førstelleveren, men spilte når de to andre ikke spilte, eller de trengte han på midtbanen. Spilte vel 1/3 av kampene fra start, og en større del av små korte innhopp på rundt fem minutter.

    Jabbie gjorde mye mer enn å bidra til den enorme kortstokken av gule og røde kort i fjor. Som ballvinner på midtbanen og hindre kontring/angrep i mot er det naturlig at en slik spiller pådrar seg kort, men det var stort sett "nødvendige" kort.

    Valencia er vel omtalt som angrepsspiller ettersom han har spilt på topp i 433-formasjoner før. I FFK er han først og fremst høyrekant på midtbanen. Hvis dere skal ha en tredjemann i angrepet under oversikten, så kan jo Mohammed Gueye nevnes. Ny spiller, som ikke er nevnt en gang.

    Dette ikke nødvendigvis ment som kritikk, men som tips til å få et mer korrekt bilde av FFK. Plasseringen kan meget vel stemme etter endt sesong, men i bunnen blir det nok jevnt, så det blir vel litt bingo å tippe hvem som rykker ned.

    SvarSlett
  4. Hei :) Det er nok rett det du sier, og Askar er jo egentlig ving/kant, men jeg vet han har blitt brukt mye som back de siste sesongene. Hvis Askar hadde blitt, så tror jeg allikevel han hadde spilt back. Men FFK supporter som du er regner jeg med, så kjenner nok du laget bedre enn meg. Jabbie gjorde selvfølgelig mye bra også, som du sier, men over en lang sesong er det lett å legge merke til det negative også, for oss som er objektive. Mohammed Gueye stod ikke oppført da jeg sjekket overganger, men er enig i at research kunne vært gjort bedre her. Uansett, det ville ikke hatt noe å si for den endelige konklusjonen. Ønsker Fredrikstad lykke til, selv om det ser tøft ut! Jevnt er jeg helt sikker på det blir! Helt til siste slutt...

    SvarSlett
  5. ''Fredrikstad har per dags dato 18 spillere i stallen, og når tre av dem er keepere sier det seg selv at det er noen for lite. Skader eller suspensjoner på nøkkelspillere som Knudsen,Elyounoussi eller Ramberg, kan bety seier eller tap for Fredrikstad.''

    At Ramberg er en av de absolutt viktigste spillerne er å ta i.. Med mindre flere spillere blir solgt kommer nok Ramberg kun til å være en squadspiller, bak Hussain, Jabbie og sikkert Holm. Jeg vil heller ikke si en skade på Knudsen er noen krise, for som du selv sier, er både Staw og Masalin habile keepere.

    En del feil her og der, litt mangelvare på research. Uansett skal du ha cred for jobben - følger med på bloggen for videre tabelltips...

    SvarSlett