fredag 24. februar 2012

Tippeligatipset - 14. plass: Sogndal

Fjorårets plassering: 14. plass i Tippeligaen




Sogndal var fjorårets minstscorende lag, men også laget som slapp inn minst mål. Noen endringer har skjedd, som kan slå negativt ut, men om det ikke gjør det kan Sogndal godt havne på en sikker plass i årets Tippeliga. Det kan virker som om Sogndølingene har tenkt både defensivt og offensivt når de har hentet spillere for året, og det hele ser i bunn og grunn ikke så feil ut. Ny trener har de også fått, en som virker meget spennende. Tabelltipset fra Den Store Norske Fotballbloggen plasserer Sogndal på en 14. plass, den samme plasseringen de hadde i fjorårets serie, da den var ferdigspilt.


3X Flo: Ulrik Flo er en av tre spillere med etternavnet Flo, i årets Sogndal-stall. (Foto: Bjørn Erik Pedersen)


Spillerstallen:
Trener: 
NY! Jonas Olsson


Vurdering: En forholdsvis ung svensk trener på 42 år, som kommer fra Allsvenskan-klubben IFK Göteborg, hvor han har hatt tilholdssted siden 2007. Der tok han også seriegull, allerede i første sesong. Mange svenske fotball-synsere mener at Olsson var og er en av de mest spennende trenerne fra Sverige, og at det var han som gjorde IFK Göteborg til et topplag igjen. Denne mannen kan bety alt for Sogndal og det kan virke veldig smart å hente han, nå som Aabrekk er borte.
Karakter: 8/10


Keepere:
1. Kenneth Udjus - Kenneth Udjus fikk endelig vist seg frem positivt ifjor, da han ikke har fått gjort det før (Brann). Blir førstekeeper og kan bli en viktig brikke i å dra til seg mest mulig poeng.
NY! .. Leif Kvame Lysne - Ung keeper på 19 år, som kom fra Fjøra sent ifjor. Fortsatt relativt ubeskrevet i Norsk fotball.

Vurdering: Førstekeeper Udjus vil bli utrolig viktig iår. Først om fremst for å redde mest mulig poeng, men også fordi Sognal ikke har en solid andrekeeper. Unge Lysne kan sikkert stå greit, men mangler fortsatt mye erfaring fra dette nivået. Om Udjus holder seg skadefri skal i midlertidig dette gå bra.
Karakter: 5/10


Forsvar:
2. Taijo Teniste - Venstreback/kant som ble hentet av Sogndal på lån fra Levadia Tallin midtveis i fjorårsesongen. Fått en fast kontrakt iår. Står med 11 landskamper for Estland.
NY! 4. Hannu Patronen - Spennende midstopper type som står med 2 landskamper for Finland. Kommer fra fjorårets gullvinner i Allsvenskan, Helsingborg og erstatter Even Hovland i midtforsvaret til Sogndal.
14. Espen Næss Lund - 1985-modell som kom fra Tønsberg foran forrige sesong. Har ikke fått maskimalt med spilletid, men vil sannsynligvis få det i år.
16. Eivind Daniel Røed - 1992-modell som har vært på banen med jevne mellomrom siden han debuterte for Sogndal i 2009.
17. Gustav Valsvik - 1993-modell som er beskrevet som et stort talent. Fikk ikke prøve seg mye ifjor, men kan få mer spilletid allerede i år.
20. Thomas Eriksen Ness - Spiller med utviklingspotensiale som har vært i Sogndal i hele sin karriere.


Vurdering: Den lagdelen som Sogndal var best på ifjor, er den som er mest svekket. Scheel har gått til Lillestrøm og Even Hovland har gått til Molde. Inn har derimot den meget spennende midtstopperen Patronen kommet. Han var med og tok gull i Allsvenskan sist sesong, så han blir en klar forsterkning etter tapet av de andre spillerne som har dratt. Alt i alt er ikke Sogndal like solide defensivt som ifjor. Tror jeg.
Karakter: 4/10


Midtbane:
6. Ahyee Aye Elvis - Ivorianeren Elvis har nå vært i Sogndal i åtte år, siden han kom hit i 2004. Står nå frem som en av de mest erfarne spillerne i Sogndal-drakta, men er fortsatt bare 28 år. Spiller kant, back eller ving.
8. Ulrik Flo - Høyreist spiller i Flo familien som også kan bekle spissposisjon eller midtstopper. Vært i Sogndal siden 2007.
9. Eirik Bakke - Eirik Bakke går inn i sitte 35. år og fortsetter i Hjemklubben hans, Sogndal. Vil være viktig med sin erfaring på midtbanen og kan i likhet med Ulrik Flo, spille både i angrep og forsvar.
10. Ørjan Hopen - Ung gutt som fikk gjennombruddet sitt ifjor, men fortsetter allikevel i Sogndal. Er en typisk kant og ving, som også har en fin frispark fot. Er 1992-modell, men allerede viktig i dette laget.
11. Ole Jørgen Halvorsen - Opprinnelig fra Sarpsborg. Gjorde sakene sine ganske bra ifjor og var sammen med Hopen den spilleren som scoret flest mål for Sogndal ifjor, med seks.
NY! 12. Stephane Diarra Badji - Senegaleser som har fått lappen "stortalent" på seg. Badji er kaptein på Senegal sitt U-23 lag og løfter Sogndal midtbanen til nye høyder.
22. Stefan Aase - 1995-modell som kanskje kan håpe på å få et par innhopp i årets Tippeliga.
25. Ruben Digernes Holsæter - Kom til Sogndal fra Førde ifjor og scoret ett mål på tre kamper i fjorårets Tippeliga. Må også vente på sin sjanse.
.. Petter Aase - Nok en 1995-modell som kan få erfaring i sin første tippeligasesong.


Vurdering: Nokså solide kort i både Elvis, Bakke og Hopen. Det fikk vi se sist sesong. Nysigneringen Badji går det også store rykter om. I tillegg er også Ulrik Flo og Ole Jørgen Halvorsen habile spillere. Per Egil Flo kan også bekle en midtbane posisjon. Det betyr at Sogndal vil ha en del muligheter på midten, og midtbanen blir da kanskje trukket frem som lagets sterkeste lagdel.
Karakter: 5/10


Angrep:
5. Per Egil Flo - Nok en Flo-gutt som kan bekle posisjonene back, kant og ving, såvel som en posisjon offensivt eller sentralt på midten.
7. Henrik Luggenes Furebotn - Furebotn har vært Sogndal-spiller siden 2006 og har vært en fast gjenganger på Fosshaugane. Får en del konkurranse i år.
15. Joakim Rudolfsen - 23-åring som kom fra Mo i 2010. Må nok vente på sin sjanse fra benken.
NY! 18. Stian Lønne Dyngeland - 20-åring som ble signert av Sogndal før denne sesongen.
19. Tore Andrè Flo - Flonaldo tar nok et år i Sogndal, etter at han viste at han fortsatt har noe å bidra med. Scoret to mål på ni kamper i comebacket ifjor.
23. Tonny Brockmann Christensen - 22-årig Danske som kom fra AC Horsens ifjor. Kan fort være fast på dette Sogndal-laget.
NY! 26. Malick Mane - Senegalesiske Malick Mane er tilbake i Norsk fotball, etter overgangen fra Sandefjord til Kasakhstanske FC Aktobe. Kan bli viktig på spissplass og kan meget vel være mannen som skal score de fleste av Sogndals mål dette året.

Vurdering: Stort sett det som var i Sogndal ifjor, der Danske Christensen og Malick Mane er de mest spennende. Tore Andrè Flo kan også bli en viktig skikkelse, men det er ikke sikkert han skal få for mye spilletid. Cato Hansen har imidlertidig forsvunnet, men mange mener dette er en fordel for Sogndal, da man heller kan få nye målscorere som Mane inn.
Karakter: 4/10


Sammenlagt vurdering: Sogndal sleit mye med å score mål fremover, men det kan se ut som de skal få gjort noe med det, om Malick Mane er i form. Ellers kan de også slite fremover, såvel som bakover. Finske Patronen i midtforsvaret blir viktig, etter salget av Even Hovland. Uten at undertegnede vet for mye om den nye trenere Olsson, så er jeg ganske sikker på at han har en annen filosofi enn Harald Aabrekk, og jeg tror dette Sogndal laget vil være mye bedre som et offensivt skapende lag, istedet for defensivt , som det var ifjor. Sogndal serieåpner borte mot Odd Grenland i første serierunde.
Sluttkarakter: 26/50


Mange på midten: Ole Jørgen Halvorsen kan regne med tøff konkurranse på Sogndals midtbane i år. Her fra tiden i Sarpsborg 08.(Foto: Jarle Vines)

Tilbake i Norsk fotball: Malick Mane er tilbake i Tippeligaen, etter et kort opphold i Kasakhstansk fotball. Her i Sandefjord-drakt. (Foto: Jarle Vines)




Fotballforbundet bestemte lørdag 3. mars at 14. plassen i årets Tippeliga må ut i kvalifisering mot lagene på 3,4,5 og 6 plass i Adeccoligaen. Det betyr at Sogndal plasseres på kvalikkplass.

Tippeligatipset 2012



1 kommentar: