fredag 30. september 2011

Tilbake til gamle dager: Borussia Dortmund - Rosenborg (1999)


Ny fast spalte igjen. Kommer til å ta for seg gamle kamper,mest i europacuper, hvor norske lag var involvert.

19.10. 1999
Borussia Dortmund – Rosenborg 0-3 (UEFA Champions League gruppespill)
Westfalenstadion, Dortmund
0-1 Jan Derek Sørensen (17)
0-2 Jan Derek Sørensen (58)
0-3 Fredrik Winsnes (70)



Det var en kald høstkveld i Oktober 1999. Det var før vinordmenn var bortskjemt av at RBK til stadighet vant slike kamper såoverlegent. Noe hadde riktignok skjedd allerede. Det var ikke mer enn tresesonger siden Rosenborg hadde slått selveste AC Milan på San Siro og slått dengamle italienske storheten ut av Champions League på bekostning av seg selv.

Forventningene var vel ikke altfor store og de fleste håpetat Rosenborg kunne gjøre en god kamp uten og dumme seg ut alt for mye der nede.Hva vi fikk se når kampen var igang var et Rosenborg-lag som kjørte kampen ogspilte ball i hatt med tyskerne. Anført av en glimrende Bent Skammelsrud påmidtbanen, en meget bevegelig Jan Derek Sørensen på vingen og duellsterke JohnCarew på topp så ble dette en massakre, sett på med tyske øyne. Faktum er atdet burde blitt mye mer enn 3-0 i denne kampen, men Rosenborg sløste med sjansenede produserte. Sterk kontrast til hvordan RBK opptrer i Europa i disse dager.3-0 tapet var forresten det største tapet til Dortmund i europacupen på 34 år.Den gangen tapte de 4-0 for Manchester United.
- Å vinne 3-0 over Dortmund her nede er større enn å slå Milan på bortebane.Dette resultatet er historisk, sa Eggen til VG etter kampen den gangen.

Dagen etter seieren gikk den amerikanske tv stasjonen CNN utog kåret Rosenborg til verdens 6. beste lag. Det hele høres i bunn og grunn utsom en drøm, men det var det ikke. Se igjen de fantastiske bildene fraWestfalenstadion denne høstkvelden, som kom til å skrive seg inn i historiensom kanskje den beste europacupkampen noe norsk lag har spilt.


                                               Rosenborgs lag mot Dortmund i 99: (VG børs i parentes)
Jørn Jamtfall (7) – Roar Strand (8) Bjørn Otto Bragstad (8) Erik Hoftun (9)Andrè Bergdølmo (9) – Fredrik Winsnes (7) Bent Skammelsrud (10 BB) Ørjan Berg(9) Jan Derek Sørensen (9) – John Carew (8) Mini Jakobsen (7)





Stolte norske øyeblikk: Rosenborg feier Dortmund av banen. Forøvrig fantastisk kommentatorarbeid av Knut Theodor Gleditsch. Det går ann å få sagt det...

2 kommentarer:

  1. Den kampen her husker jeg godt, selv om jeg var ganske lita! Eller rettere sagt, husker at mamma hoia og ropte, og var veldig glad etterpå ;)

    SvarSlett
  2. Meget bra skrevet, du har talent!

    SvarSlett