tirsdag 17. april 2012

Hønefoss tar Tippeligaen med storm!




Av Sindre Kolberg

Noe av det mest sjarmerende med idrett er underdogs. Om det så er småungene som spiller ball i hatt med de eldre på løkka, eller Wigan som fullt fortjent slår Manchester United; vi elsker når David ypper seg mot Goliat. Det samme kan sies når et Adeccoligalag slår seg oppover, og øyeblikkelig spiser kirsebær med de store etter et opprykk.

I 2004 var det HamKam som overrasket stort med 5. plass i sin debutsesong i Tippeligaen. I 2006 var det Stabæk som bergtok hele landet med sitt forrykende angrepsspill, mens 4-3-3 sjeldent har blitt utdøvet på en så frisk måte som Glimt gjorde det i 2008 siden Rosenborgs glansdager på 90-tallet. Fortsatt er det nærmest klin umulig å få has på Haugesund når de spiller hjemme, og i 2012 synes jeg mye tyder på at Hønefoss blir laget mange skal slite med å slå.



I går ble årets første Tippeligaseier for "Hønsa" dratt i land. Mye takket være den finske lynvingen Riku Riski, som sammen med broder Roope ble hentet til Ringerike foran denne sesongen. Først banket han inn et iskaldt straffespark som Jan-Kjell Larsen aldri var i nærheten av å ta, før han i tospann med kollegaen på den andre kanten, Heiner Mora, kontret inn 2-0 på overtid. Det er bare to av spillerne som har blomstret for Hønefoss i seriestarten.

Den bakre fireren oser også av rutine og smartness. Stopperne Kristján Örn Sigurðsson og Frode Lafton er til sammen 67 år gamle, og utgjør uendelige mengder med fotballerfaring hver for seg. Backene Alexander Groven og Arnór Aðalsteinsson begge bidrar med mye kvalitet, både offensivt og defensivt, tillegg til at har de en Steve Clark bakerst, som virkelig har gjennomgått en forandring siden sist laget hans var oppe. Mannen de fleste husker som en masseprodusent av uheldige inngripener har plutselig vokst til å bli en skuddstopper av høy klasse, og gjort at ingen savner Thomas Solvoll. Han storspilte mot Stabæk i går, og skal ha mye av æren for at det bare har blitt et baklengsmål på de fire første kampene.

Et kvalitetstegn er det lave antallet sjanser lag som Fredrikstad og Lillestrøm evnet å skape på Hønefoss. Så kan man også argumentere med at det bare har blitt tre mål riktig vei (nest svakest hittil), men det bugner mer i udyktighet i avslutningsøyeblikkene. I det oppbyggende spillet er nemlig Hønefoss svært gode, og får de i gang spissene Mendy og Begure, som begge var høyt oppe på scoringslistene i fjor, kan det fort bli mye å juble for i byen som lenge har vært mer kjent for pølser enn god fotball.



Riski-Brødrene: Riku og Roope Risku har spilt sammen før i Finland. Nå spiller begge Tippeliga-fotball for Hønefoss!

Det er også interessant å se hvordan Leif Gunnar Smerud har forberedt seg foran sesongen kontra det Ole Bjørn Sundgodt gjorde i sin tid. Der sistnevnte satset på å kjøpe seg til ny kontrakt, men i stedet endte opp med sparken fra en klubb som senere rykket ned, virker Smeruds handlinger på overgangsmarkedet langt mer gjennomtenkte. Mora, Adalsteinsson og Riski er allerede nevnt, men signeringene av Vegar Gjermundstad og Lars Stubhaug er også gode. De fleste vet hva sistnevnte er i stand til på toppnivå, men samtidig har han også slitt med ustabilitet. Gjermundstad var også en del av det mest pottetette forsvaret i 2011-utgaven av Tippeligaen, og er et strålende cover å sette inn når noen av spillerne i backrekken trenger hvile.

Hønefoss' to neste matcher tror jeg vil si mye om hvor godt laget deres egentlig er. Først skal grønntrøyene huse et hittil bortesvakt Aalesund hjemme på AKA, før de tar den lange veien mot nord for å møte Tromsø på Alfheim. Kommer de seg ut av de oppgavene med æren i behold kan man begynne å forme seg et bilde av hva man kan forvente fremover. De vil da ha møtt to reelle medaljekandidater, og blitt matchet mot flere av de beste spillerne Tippeligaen har å by på. Jeg tviler overhodet ikke på at de vil løse det på en bra måte. For med en godt sammensatt stall, gode enkeltspillere og en meget talentfull trener, så tror jeg dette kan bli meget bra fremover.

Det gjenstår 26 serierunder, men foreløpig er jeg ikke i tvil:

Hønefoss blir Tippeligaen 2012's store overraskelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar