torsdag 12. april 2012

Det store supporteroppgjøret - Kanari-Fansen mot Klanen

15. april klokken 20.00 møtes Lillestrøm og Vålerenga på Åråsen. I den forbindelse skal Den Store Norske Fotballbloggen ta for seg noe som betyr like mye som kampen på banen for mange av klubbenes supportere; nemlig tribunekampen. 



Litt om Kanari-Fansen
Kanari-Fansen Lillestrøm oppstod 3. desember 1992, etter rot rundt cupfinalebilletter sesongen 1992. Etter at supporterklubben i flere år hadde gått ved navnet Bøffelberget, ble det omsider i 1992 Kanari-Fansen. Supporterklubben skjøt for alvor fart på midten av 2000-tallet, da den såkalte "forza fugla-generasjonen" kom, og Kanari-Fansen tok i bruk tromme. I 2006 passerte KFL 5000 betalende medlemmer.

Foto: Anders Grydeland - Grydis.no

Litt om Klanen
Vålerengas supporterklubb, Klanen, ble stiftet året før kanarifuglene, 5. mai 1991. Klanen har ifølge Wikipedia i overkant av 12 000 betalende medlemmer. Klanen har tidligere blitt kalt Apeberget, et navn Klanen aldri har brukt om seg selv . Det sies av mange at Klanen i hovedsak henter sin inspirasjon fra britisk supporterkultur, med sine tydelige rop og kortere sanger.

Foto: Anders Grydeland - Grydis.no

Blitt store forskjeller
Rivaliseringen mellom Vålerenga og Lillestrøm har vært der i flere tiår, og på søndag starter et nytt derby. Det er store forskjeller på Kanari-Fansen og Klanen. Hatet til hverandre ligger der hos de begge, men i mange av spørsmålene om hva som er god supporterkultur er de uenige om.

På den ene siden har vi Kanari-Fansen, en supporterklubb som i senere år har hentet mesteparten av sin inspirasjon fra Sør-Europa og Sør-Amerika. Med hyppig bruk av tromme, såkalte "evighetssanger" og stort fokus på det visuelle, ønsker Kanari-Fansen å vinne tribunekampen på søndag. I tillegg har Kanari-Fansen flere forsangere, også kalt capoer, som gjerne står litt høyere enn de andre, og som setter i gang alle sangene.

Fjorårets derby på Åråsen av Kanari-Fansen

I den andre retningen har vi Klanen, en supporterklubb som både har forkastet tanken ved tromme på en tribune, og som irriterer seg over Kanari-Fansen sine "evighetssanger". I tillegg kan alle i Klanen starte sanger på tribunen. Siden Kanari-Fansen tok i bruk tromme på midten av 2000-tallet, har forskjellene mellom Klanen og Kanari-Fansen vokst. Tidligere hadde de vært relativt like.

Fjorårets derby på Åråsen av Klanen


Som en vag oppsummering til kampen på søndag, fra undertegnede, kan en si at Klanens hovedmål er å synge sanger med høyt desibel som runger utover stadion, mens Kanari-Fansens hovedmål er ønsket om å synge uten stopp i 90 minutter.


Åråsens tribuner
Når det gjelder kampen på søndag stiller begge supporterklubbene med et ganske likt utgangspunkt. Det er ingen store forskjeller på akustikken fra kanarifeltet og legeatribunen. Klanen vil som alltid fylle opp sitt bortefelt, og Kanari-Fansen vil også gjøre fylle sitt felt denne kampen. Mens Klanen sitt felt vil være relativt smalt og langt, noe som kan gi utfordringer for dem, er Kanari-Fansen sitt felt på kanten av den ene langsiden, slik at sangene stort sett runger mest utover en ene banehalvdelen.

Kampens resultat
Mange vil kanskje tro at laget som vinner kampen, vil også vinne tribunekampen. I mange oppgjør vil de som hevder dette ha rett. Jeg tror ikke det gjelder i dette oppgjøret. Begge supporterklubber har "medgangssupportere" ja, men de mest ihuga supporterne gir seg ikke selv om resultatet ikke går den veien de hadde håpet. Går kampen dårlig, har begge supporterklubbene personer som kommer til å rope etter engasjement fra sine medsupportere.

Ultras
Verdt å nevne i en tribunekamp som denne er at både Klanen og Kanari-Fansen har ultrasgrupperinger. Både Lillestrøm og Vålerengas ultras har samme mål, å ha en best mulig tribunekultur. Dette er supportere som gjerne ønsker å hoppe mest, bruke flagg mest, og synge høyest. Både Klanen og Kanari-Fansen har noen hundre av disse typen supportere. For begge supporterklubbene, har disse stor innvirkning på stemningen i kampene. Undertegnede ønsker å understreke at det er en stor forskjell på ultras (i norsk forstand) og casuals. Ultrasgrupperinger i Norge tar avstand fra vold. Begge lagene i denne kampen har også casuals, men det får andre blogger skrive om.

Hvem vinner?
Supporterne i dette oppgjøret kommer til å gjøre alt for å vinne kampen på tribunen. For mange dreier rivaliseringen seg om mer enn bare fotballen som spilles på banen. Supporterklubbene vil være like motiverte som spillerne til denne kampen. Hvem som vinner tribunekampen tilslutt, får vi vente og se etter kampen søndag.

PS: Kampen går direkte på TV2.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar