onsdag 28. september 2011

Ukens landslagsspiller (uke 39)


I den siste tiden har det til stadighet dukket opp proffefotballspillere i en alder som ikke skulle tilsi at de hadde noe fotballlivforan seg. Det skjedde også med denne karen og det er ikke mer en syv år sidenErik Hagen debuterte på det norske landslaget.


Erik ”Panzer” Hagen ble født på Veme, ei lita bygd littutenfor Hønefoss den 20. Juli 1975. Han startet sine tidligste fotballår somspiller for Jevnaker før han gikk til Liv/Fossekallen (Nåværende HønefossBallklubb)Dette var i 1997. Året etter tok han turen til Drammen og begynte åspille for Strømsgodset, men det var ikke før ved neste klubbskifte at norskefotballseere virkelig skulle få øynene opp for Hagen. I sine første år iVålerenga så kunne man vel kanskje ikke se at han hadde noe spesielt, menetterhvert så begynte folk og merke seg at det var ett eller annet med denneHagen som alltid fikk jobben gjort. Det handlet ikke om å dra finter i egenseksenmeter eller å slå krempasninger opp på angrepspillerne, nei. Erik Hagenfikk rett og slett ballen vekk fra farlig sone, samme hvilken måte det blegjort på, men gjerne hardt og brutalt.

Det var i det som skulle bli hans siste år i Vålerenga at hanogså fikk landslagsdebuten sin. Overraskende sa kanskje noen da, men han fikkihvertfall debuten sin mot Skottland i EM-kvalifiseringen til 2008. Etter enimponerende kamp hvor Hagen gjorde nettop det han var så god på, å få jobbengjort! Det gikk ikke mer en snaue to måneder herfra før Hagen planta beina sinepå Russisk jord og ble ønsket velkommen som utenlandsproff i Zenith St.Petersburg. En kommende storklubb i russisk Premier League. Her ble han rasktfast på laget og fikk etterhvert æren av å være visekaptein for russerne. Hanspilte også i store Europeiske turneringer som blant annet Europa League, derZenith spilte seg til kvartfinale et år.

Etter tre år i Zenith og nesten 70 kamper og tre mål, så blehan satt i kulda på Petrovskij stadion. Zenith kjøpte nye midstoppere og Hagenønsket seg vekk. I slutten av Januar 2008 signerte Hagen en låneavtale med denengelske Premier League klubben Wigan og sikret han Premier League spill fremtil sommeren. Livet som proff i England ble ikke som i Russland og alt han sattigjen med etter sesongen var en kamp for A-laget.  Sommeren 2008 ble Hagen igjen klar forVålerenga og spilte her frem mot 2010 sesongen, da hans gamle klubb Hønefossendelig rykket opp til Tippeligaen. Da valgte Hagen og melde overgang og spiltesesongen 2010 med Hønefoss i det gjeveste selvskap. Selv om Hønefoss rykket nedså valgte Hagen og bli med ned. Her var han fram til August i år, før han bleklar for sin gamle ungdomsklubb Jevnaker. Da han re-debuterte for Jevnaker 15. August, fikk han også rødt kort. Sådet var ingen tvil om at det var den samme Hagen de hadde fått tilbake, somdro.

Erik Hagens karriere er da altså ikke over, men det er nokikke mange årene før denne krigeren av en fotballspiller legger skoa på hylla.Han vil alltid bli husket som en bauta i midtforsvaret og i tillegg bli husketfor å fått det norske folk til å tro vi var i Euro 2008, da han brassesparketinn 1-0 ledelse over Tyrkia. Men alle vet jo hvordan den historien endte...

Fakta:
Fullt navn: Erik Bjørnstad Hagen
Kallenavn: Panzer
Hjemsted: Veme
Alder: 36 år
Høyde: 187 cm
Posisjon: Midtstopper
Klubb: Jevnaker (2011-)
Tidligere klubber: Jevnaker (-1996), Liv/Fossekallen(1996-1997), Strømsgodset(1997-1998), Vålerenga (2000-2005), Zenith St. Petersburg (2005-2008), Wigan(2008), Vålerenga (2008) og Hønefoss (2010-2011)
28 A-landskamper, 3 mål.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar