fredag 30. september 2011

Tilbake til gamle dager: Borussia Dortmund - Rosenborg (1999)


Ny fast spalte igjen. Kommer til å ta for seg gamle kamper,mest i europacuper, hvor norske lag var involvert.

19.10. 1999
Borussia Dortmund – Rosenborg 0-3 (UEFA Champions League gruppespill)
Westfalenstadion, Dortmund
0-1 Jan Derek Sørensen (17)
0-2 Jan Derek Sørensen (58)
0-3 Fredrik Winsnes (70)



Det var en kald høstkveld i Oktober 1999. Det var før vinordmenn var bortskjemt av at RBK til stadighet vant slike kamper såoverlegent. Noe hadde riktignok skjedd allerede. Det var ikke mer enn tresesonger siden Rosenborg hadde slått selveste AC Milan på San Siro og slått dengamle italienske storheten ut av Champions League på bekostning av seg selv.

Forventningene var vel ikke altfor store og de fleste håpetat Rosenborg kunne gjøre en god kamp uten og dumme seg ut alt for mye der nede.Hva vi fikk se når kampen var igang var et Rosenborg-lag som kjørte kampen ogspilte ball i hatt med tyskerne. Anført av en glimrende Bent Skammelsrud påmidtbanen, en meget bevegelig Jan Derek Sørensen på vingen og duellsterke JohnCarew på topp så ble dette en massakre, sett på med tyske øyne. Faktum er atdet burde blitt mye mer enn 3-0 i denne kampen, men Rosenborg sløste med sjansenede produserte. Sterk kontrast til hvordan RBK opptrer i Europa i disse dager.3-0 tapet var forresten det største tapet til Dortmund i europacupen på 34 år.Den gangen tapte de 4-0 for Manchester United.
- Å vinne 3-0 over Dortmund her nede er større enn å slå Milan på bortebane.Dette resultatet er historisk, sa Eggen til VG etter kampen den gangen.

Dagen etter seieren gikk den amerikanske tv stasjonen CNN utog kåret Rosenborg til verdens 6. beste lag. Det hele høres i bunn og grunn utsom en drøm, men det var det ikke. Se igjen de fantastiske bildene fraWestfalenstadion denne høstkvelden, som kom til å skrive seg inn i historiensom kanskje den beste europacupkampen noe norsk lag har spilt.


                                               Rosenborgs lag mot Dortmund i 99: (VG børs i parentes)
Jørn Jamtfall (7) – Roar Strand (8) Bjørn Otto Bragstad (8) Erik Hoftun (9)Andrè Bergdølmo (9) – Fredrik Winsnes (7) Bent Skammelsrud (10 BB) Ørjan Berg(9) Jan Derek Sørensen (9) – John Carew (8) Mini Jakobsen (7)





Stolte norske øyeblikk: Rosenborg feier Dortmund av banen. Forøvrig fantastisk kommentatorarbeid av Knut Theodor Gleditsch. Det går ann å få sagt det...

torsdag 29. september 2011

Mest spennende unge spillere i Tippeligaen 2011 (Del 1)



De lynkjappedriblevingene

Thomas Drage

Født: 20.02. 1992
Hjemsted: Mosjøen
Klubb: Tromsø
Tidligere klubber: Mosjøen
TL-kamper/mål: 40/3

Driblevingen Thomas Drage på Tromsø ser ut til å bli en avTromsøs viktigste bidragsytere i 2011. Den meget offensive venstrevingen harvært delaktig i over halvparten av Tromsøs scoringer i år og har virkelig fåttgjennombruddet sitt etter at han ble hentet til Tromsø i 2010. I tillegg til ådra seg forbi hvilken som helst spiller i eliteseren så har han også en megetbra innleggsfot. Med Sigurd Rushfeldt og Mos Abdellaoue foran kassa så blir detmål av sånt. Han står hittil med 10 assists og 2 scorede mål nårTippeligasesongen nærmer seg slutten. Denne driblevillige ungutten er absoluttnoe for landslaget i de kommende år, der vi ikke er bortskjemt med teknikere avdenne klassen.


                       God innleggsfot: Thomas Drage (Nr. 21) med to målgivende mot Stabæk.
Joshua Gatt

Født:
29.08. 1991
Hjemsted: Plymouth, USA
Klubb: Molde
Tidligere klubber: SC Rheindorf Altach (Tyskland)
TL-kamper/mål: 20/2

Joshua Gatt kom fra et middels opphold i tysk fotball, mende som fant denne spilleren hadde gjort jobben sin på forhånd. Når Gatt kom inni Molde-lagets første kamp mot Sarpsborg i år, fikk man se hvilke egenskaperdenne spilleren var i besittelse av. Utrolig hurtighet og en gå på og rundtvilje man ikke ser så ofte her til lands. Begynte sesongen som ving og bleetterhvert fast på laget, men har nå funnet seg til rette i en høyrebackposisjon. Det ser ut til å passe han utmerket da han stadig kommer på sugne løpbakfra og får brukt farten sin for det det er verdt. Har allerede debutert forUSA U-20 og står med 2 mål på 2 landskamper der til lands. I årets sesong iTippeligaen har han notert seg for 2 mål og 2 assists.

                        I full fart: Gatts nydelige mål mot Start. Besitter enorm hurtighet.


Jonas Svensson

Født:
06.03 1993
Hjemsted: Verdal
Klubb: Rosenborg
Tidligere klubber: Verdal og Levanger
TL-kamper/mål: 20/2

Jonas Svensson var et ubeskrevet blad for de fleste som erinterressert i norsk fotball foran årets sesong, men etter snart 25 runder medTippeligafotball er han ikke det lenger. Slepen teknikk ut av en annen verden,muligheten til å dra av en mann og samtidig ganske hurtig. Sånn en modernemidtbane motor skal være i disse dager. Det er spennende og se hvor fortSvensson har tatt nivået og har etterhvert blitt fast på et Rosenborg-lag somhar mange meritterte spillere i troppen. Står med 2 mål og 3 assists så langt,men er sådan en spiller som ofte er tredje sist på ballen. Svensson er jeg heltsikker på at vi får se i den røde og hvite landslagsdrakta når tiden er modenfor det. Det trenger ikke å være så veldig lenge til.




                            Opp i vinkel'n: Grei måte å score ett av sine første TL-mål på?



Det går ann å bli proff selv om du kommer fra Norge


Det er ikke mange år siden vi hadde den såkalte gyldneårgangen av utenlandsproffer i Norge. På 90-tallet het stjernene Tore AndrèFlo, Ole Gunnar Solskjær og Kjetil Rekdal. I de senere årene har de størstestjerne på landslaget riktig nok vært store og hatt ett visst navn (John ArneRiise, John Carew og Brede Hangeland), men kvalitetsforskjellen på de bestespillerne og de dårligste har rett og slett vært for stor. Nå ser det ut til atdet skjer noe med det også...

Norge harper dags dato over 60 spillere som tjener til sitt opphold i utenlandske fotballklubber.Man trenger ikke gå så veldig mange år tilbake i tid før det tallet varbetraktelig mindre. Når Drillo tok over landslaget tidlig på vinteren i 2009, såspilte de fleste av spillerne i norske klubber.

La oss ta eksempel i den troppen Drillo tok ut foran Tyskland kampen i februar.

Rune A. Jarstein (Rosenborg) – Nå: Viking
Jon Knudsen (Stabæk) – Nå: Stabæk
Martin Andresen (Vålerenga) – Nå: Lagtopp, Manager i Vålerenga
Trond Erik Bertelsen (Viking) – Nå: Viking
Daniel Braaten (Toulouse) – Nå: Toulouse
Christian Grindheim (Heerenveen) – Nå: FC København
Mounir Hamoud (Bodø/Glimt) – Nå: Bodø/Glimt
Brede Hangeland (Fulham) – Nå: Fulham
Thorstein Helstad (Le Mans) – Nå: Monaco
Daniel Fredheim Holm (Vålerenga) – Nå:Rosenborg
Erik Huseklepp (Brann) – Nå: Portsmouth
Tom Høgli (Tromsø) – Nå: Club Brugge
Morten Gamst Pedersen (Blackburn) – Nå: Blackburn
Tore Reginiussen (Tromsø) – Nå: Odense
Bjørn Helge Riise (Lillestrøm) – Nå: Portsmouth
Per C. Skjelbred (Rosenborg) – Nå: Hamburg
Børre Steenslid (Viking) – Nå: Molde
Fredrik Strømstad (Le Mans) – Nå: Le Mans
Kjetil Wæhler (Aalborg) – Nå: Aalborg
Tor Hogne Aarøy (Aalesund) – Nå: JEF United

Da: Totalt 13/20 i norsk serie Nå: 7/20 i norsk serie

Hvis man ser bort fra at spillere som eks. Moa og HenningHauger som også spilte i norsk serie på denne tiden, så har det virkelig skjeddmye. Spillerne som ikke kom seg ut har mistet landslagsplassen sin og det ernesten nå bare utenlandsproffer på landslaget, akkurat som på det gode gamle90-tallet.

Bare for å ta det med,her er troppen mot Kypros.




Rune Almenning Jarstein (Viking)
Espen Bugge Pettersen (Molde)
Even Hovland (Sogndal)
John Arne Riise (Fulham)
Vadim Demidov (Real Sociedad)
Jonathan Parr (Crystal Palace)
Espen Ruud (Odense)
Kjetil Wæhler (Aalborg)
Tom Høgli (Club Brugge)
Ruben Yttergård Jenssen (Tromsø)
Henning Hauger (Hannover 96)
Simen Brenne (Odd Grenland)
Christian Grindheim (FC København)
Alexander Tettey (Rennes)
Erik Huseklepp (Portsmouth)
Morten Gamst Pedersen (Blackburn)
John Carew (West Ham)
Mohammed Abdellaoue (Hannover 96)

Antall spillere i norskserie: 5/18.

Veldig mye har skjedd pådenne tiden, for vi har virkelig fått på plass mange nordmenn i utenlandskeligaer i det siste. Det eneste stedet vi må velge norskt er på keeperplassen,der har vi ikke akkurat produsert nok. Det var vel også kanskje den besteplassen på Norge anno 1990+, så der er det helt klart en jobb og gjøre.

La oss nå avslutningsvisse på den troppen som ble tatt ut til å spille verdensmesterskapet i fotball1998, i Frankrike.





Frode Grodås (Tottenham)
Thomas Myhre (Everton)
Espen Baardsen (Tottenham)
Gunnar Halle (Leeds)
Ronny Johnsen (Manchester United)
Henning Berg (Manchester United)
Stig Inge Bjørnebye (Liverpool)
Dan Eggen (Celta Vigo)
Erik Hoftun (Rosenborg)
Ståle Solbakken (Aalborg)
Erik Mykland (Panathinaikos)
Øyvind Leonhardsen (Liverpool)
Kjetil Rekdal (Hertha Berlin)
Mini Jakobsen (Rosenborg)
Vegard Heggem (Rosenborg)
Jostein Flo (Strømsgodset)
Håvard Flo (Werder Bremen)
Vidar Riseth (LASK Linz)
Roar Strand (Rosenborg)
Egil Østenstad (Southampton)
Ole Gunnar Solskjær (Manchester United)
Tore Andrè Flo (Chelsea)



Antall spillere i norskserie: 5/22

Disse tallene her jugerlitt, 4 av de 5 som var i norsk serie spilte i Rosenborg og på den tiden så varRBK på en måte et utenlandsk lag. Jostein Flo som spilte i Strømsgodset vargodt opp i åra når denne troppen ble tatt ut og hadde en lang liste medutenlandsopphold bak seg. I tillegg er de klubbene som er representert frautlandet her, mye bedre lag enn noen klubb norske spillere spiller i idag.Hadde vi fått sett dette laget på papiret som den troppen somble tatt ut mot Kypros så hadde det vel vært forventet at vi skulle vinne EMgull.  Hvis man sammenligner med dettelaget er det fortsatt et stykke igjen og det spørs vel om vi noen gang får seet lag av dette kaliberet igjen. Men pilen går riktig vei og det er ihvertfallet godt tegn...


onsdag 28. september 2011

Ukens landslagsspiller (uke 39)


I den siste tiden har det til stadighet dukket opp proffefotballspillere i en alder som ikke skulle tilsi at de hadde noe fotballlivforan seg. Det skjedde også med denne karen og det er ikke mer en syv år sidenErik Hagen debuterte på det norske landslaget.


Erik ”Panzer” Hagen ble født på Veme, ei lita bygd littutenfor Hønefoss den 20. Juli 1975. Han startet sine tidligste fotballår somspiller for Jevnaker før han gikk til Liv/Fossekallen (Nåværende HønefossBallklubb)Dette var i 1997. Året etter tok han turen til Drammen og begynte åspille for Strømsgodset, men det var ikke før ved neste klubbskifte at norskefotballseere virkelig skulle få øynene opp for Hagen. I sine første år iVålerenga så kunne man vel kanskje ikke se at han hadde noe spesielt, menetterhvert så begynte folk og merke seg at det var ett eller annet med denneHagen som alltid fikk jobben gjort. Det handlet ikke om å dra finter i egenseksenmeter eller å slå krempasninger opp på angrepspillerne, nei. Erik Hagenfikk rett og slett ballen vekk fra farlig sone, samme hvilken måte det blegjort på, men gjerne hardt og brutalt.

Det var i det som skulle bli hans siste år i Vålerenga at hanogså fikk landslagsdebuten sin. Overraskende sa kanskje noen da, men han fikkihvertfall debuten sin mot Skottland i EM-kvalifiseringen til 2008. Etter enimponerende kamp hvor Hagen gjorde nettop det han var så god på, å få jobbengjort! Det gikk ikke mer en snaue to måneder herfra før Hagen planta beina sinepå Russisk jord og ble ønsket velkommen som utenlandsproff i Zenith St.Petersburg. En kommende storklubb i russisk Premier League. Her ble han rasktfast på laget og fikk etterhvert æren av å være visekaptein for russerne. Hanspilte også i store Europeiske turneringer som blant annet Europa League, derZenith spilte seg til kvartfinale et år.

Etter tre år i Zenith og nesten 70 kamper og tre mål, så blehan satt i kulda på Petrovskij stadion. Zenith kjøpte nye midstoppere og Hagenønsket seg vekk. I slutten av Januar 2008 signerte Hagen en låneavtale med denengelske Premier League klubben Wigan og sikret han Premier League spill fremtil sommeren. Livet som proff i England ble ikke som i Russland og alt han sattigjen med etter sesongen var en kamp for A-laget.  Sommeren 2008 ble Hagen igjen klar forVålerenga og spilte her frem mot 2010 sesongen, da hans gamle klubb Hønefossendelig rykket opp til Tippeligaen. Da valgte Hagen og melde overgang og spiltesesongen 2010 med Hønefoss i det gjeveste selvskap. Selv om Hønefoss rykket nedså valgte Hagen og bli med ned. Her var han fram til August i år, før han bleklar for sin gamle ungdomsklubb Jevnaker. Da han re-debuterte for Jevnaker 15. August, fikk han også rødt kort. Sådet var ingen tvil om at det var den samme Hagen de hadde fått tilbake, somdro.

Erik Hagens karriere er da altså ikke over, men det er nokikke mange årene før denne krigeren av en fotballspiller legger skoa på hylla.Han vil alltid bli husket som en bauta i midtforsvaret og i tillegg bli husketfor å fått det norske folk til å tro vi var i Euro 2008, da han brassesparketinn 1-0 ledelse over Tyrkia. Men alle vet jo hvordan den historien endte...

Fakta:
Fullt navn: Erik Bjørnstad Hagen
Kallenavn: Panzer
Hjemsted: Veme
Alder: 36 år
Høyde: 187 cm
Posisjon: Midtstopper
Klubb: Jevnaker (2011-)
Tidligere klubber: Jevnaker (-1996), Liv/Fossekallen(1996-1997), Strømsgodset(1997-1998), Vålerenga (2000-2005), Zenith St. Petersburg (2005-2008), Wigan(2008), Vålerenga (2008) og Hønefoss (2010-2011)
28 A-landskamper, 3 mål.



Nordmenn i utlandet (Uke 38)

Rapportfra resten av verden om de nordmenn som var i aksjon sist uke.



Belgia

Geir Ludvig Fevang – Sporting Lokeren
Fevang kom inn etter 59 minutter i Lokerens 2-0 seier over Mechelen. Han fikkgult kort i det 67. minutt.

Tom Høgli – Club Brugge
Spilte hele kampen på høyreback da Brugge slo Mons 2-1.

Alexander Mathiesen – Lierse
Satt på benken hele kampen i 0-0 kampen mot Westerlo.

Danmark

Rune Ertsås – Vejle
Ingen kamper sist uke.

Christian Grindheim – FC København
Spilte 81 minutter i FCK’s 2-1 seier over Brøndby lørdag.

Atle Roar Håland – AGF Aarhus
Spilte hele kampen da AGF slo Nordsjælland 1-0.

Espen Ruud og Tore Reginiussen – Odense
Espen Ruud spilte hele kampen i midtuken mot Horsens og utlignet til 3-3 fem minutter førslutt. OB tapte tilslutt 4-3.
Tore Reginiussen spilte også hele kampen.
Det gjorde han også søndag, da OB fikk bank av Midtjylland og tapte 4-1 hjemme.Reginiussen pådro seg også et gult kort.

Jarl Andrè Storbæk og Ander Østli– SønderjyskE
Østli og Storbæk spilte begge to hele kampen da SønderjyskE greide 0-0 motKøge.

Kjetil Wæhler – Aalborg
Ingen kamper sist uke.

England

Brede Hangeland og John Arne Riise – Fulham
Brede Hangeland var ikke med mot Chelsea i ligacupen.
John Arne Riise satt på benken, men kom ikke inn da Fulhum røyk ut av ligacupenmot Chelsea.
Både Riise og Hangeland spilte 90 minutter i forsvaret til Fulham, da det endte0-0 mot WBA. Hangeland pådro seg et gult kort etter 49 minutter.

Morten Gamst Pedersen – Blackburn
Ingen kamper sist uke.

Omar Elabdellaoui – Manchester City
Ingen kamper sist uke.

Petter Vaagan Moen – Queens Park Rangers
Ingen kamper sist uke.

Jonathan Parr og Steffen Iversen – Crystal Palace
Parr spilte hele kampen på midtbanen da Palace sendte Boro ut av ligacupen.
Steffen Iversen kom inn etter 76 minutter.
Parr satt på benken uten å komme inn, i klubbens 1-0 tap mot Doncaster lørdag.


John Carew – West Ham
Kom inn etter 56 minutter da West Ham slo Peterborugh 1-0.

Erik Huseklepp og Bjørn Helge Riise – Portsmouth
 Erik Huseklepp spilte hele kampen mot Blackpool lørdag og satte inn kampens eneste mål fire minutter på overtid.

Torbjørn Agdestein – Bath City
Agdestein spilte 45 minutter i 1-1 kampen mot Luton Town.
Fikk også spille førsteomgang da det ble et 1-0 tap mot Kettering Town.


Erik Tønne – Sheffield United
Ingen kamper sist uke.


Ranbir Marwa – Ebbsfleet United
Spilte hele kampen da Ebbsfleet tapte 2-0 for Cambridge tirsdag.
Spilte også 90 minutter da det ble uavgjort mot Alfreton Town på lørdag.

Estland

Geir Andrè Herrem og Erik Midtgarden – Flora Tallin
Ingen kamper sist uke.






Frankrike

Daniel Braaten – Toulouse
Kom inn etter 59 minutter i uavgjortkampen mot Saint-Etienne i midtuken.
Spilte hele kampen og fikk gult kort i lørdagskampen mot Nancy, som Toulousevant 1-0.

Alexander Tettey – Stade Rennes
Spilte hele kampen i Rennes storseier over Sochaux. 6-2 endte det tilslutt.Tettey pådro seg et gult kort etter 31 minutter. Satt på benken i søndagskampenmot Saint-Etienne. Det endte 1-1.

Fredrik Strømstad – Le Mans UC 72
Spilte 60 minutter i 1-1 kampen mot Le Havre på tirsdag.

Alexander Ødegaard – FC Metz
Satt på benken hele kampen under Metz 2-1 tap mot Istres.

Thorstein Helstad – AS Monaco
Ingen kamper sist uke.




Færøyene




Stig Roar Søbstad – B68
Ingen kamper sist uke.









Island

Endre Ove Brenne og Ivar Skjerve– UMF Selfoss 1936
Ingen kamper sist uke.






Japan


Tor Hogne Aarøy – JEF United
Ingen kamper sist uke.










Nederland



Abdisalam Ibrahim– NEC
Ingen kamper sist uke.


MarcusPedersen – Vitesse
Ingen kamper sist uke.





Qatar

Pa-Modou Kah – Al-Khor SC
Spilte hele kampen og utlignet til 1-1 da Al-Khor seiret over Al Gharafa med 2-1 i denQatarske ligaen. Han pådro seg også et gult kort.





Skottland

Thomas KindBendiksen – Rangers
Ingen kamper sist uke.


Thomas Rogne – Celtic
Satt på benken uten å komme inn da Celtic slo Inverness 2-0 lørdag.



Spania

Vadim Demidov – Real Sociedad
Spilte hele kampen I 2-1 tapet mot Mallorca søndag.





Sverige

Christian Brink og Roger Risholt – GIF Sundsvall
Christian Brink spilte hele kampen da Sundsvall vant 5-0 over Brage mandag.
Det gjorde han også da de slo Brommapojkarna 3-1 fredag.

Petter Furuseth – Hammarby
Ingen kamper sist uke.


Jørgen Skjelvik, Ardian Gashi, Thomas Sørum og ErlendHanstveit – Helsingborg
Erlend Hanstveit og Ardian Gashi spilte hele kampen i HIF’s 3-2 tap borte motElfsborg i midtuken.
Thomas Sørum startet også og ble byttet ut etter 83. min.
Hanstveit og Gashi spilte også hele kampen da Helsingborg slo GAIS 3-1 påbortebane. Erlend Hanstveit ga Helsingborg 1-0. Thomas Sørum startet, men blebyttet ut etter bare 14 minutter.

Steinar Strømnes – Åtvidaberg
Strømnes spilte 76 minutter i Åtvidabergs 2-0 tap borte mot Ängelholm.

Øyvind Gram – Gefle
Ingen kamper sist uke.

Eirik Dybendahl – Oddevold
Spilte hele kampen da Oddevold slo Lund 1-0.

Dinko Felic – Syrianska
Felic spilte 80 minutter i Syrianskas 3-1 seier over Örebro i ligaen imidtuken.
Spilte hele kampen og fikk et gult kort da Syrianska slo Halmstad 1-0 lørdag.

Tsjekkia

Øivind Gill – Predni Kopanina
Ingen kamper sist uke.







Tyrkia

Azar Karadas – Kasimpasa
Ingen kamper sist uke.







Tyskland

Mohammed Abdellaoue og Henning Hauger – Hannover 96
Henning Hauger satt på benken hele kampen da Hannover spilte 0-0 mot Augsburg.

Per Ciljan Skjelbred – Hamburger SV
Satt på benken da Hamburg slo Stuttgart 2-1 lørdag.

Joshua King og Håvard Nordtveit– Borussia Mönchengladbach
King satt på benken hele kampen, mens Nordtveit kom inn etter 88 minutter daGladbach vant 1-0 hjemme mot Nürnberg.

Flamur Kastrati – MSV Duisburg
Spilte fra start og fikk 75 minutter mot Bochum da Duisburg tapte 2-1.

Ungarn

Liban Abdi - Ferencvárosi TC
Ingen kamper sist uke.







USA

Jan Gunnar Solli – New York Red Bulls
Spilte i midtuken hele kampen da New York laget gikk på en smell, 1-3 hjemmemot Real Salt Lake.
Spilte også hele kampen da Red Bulls slo Portland Timbers 2-0.



Østerrike

Ragnvald Soma – SK Rapid Wien
Spilte hele kampen da Wacker ble feid av banen med 3-0 borte.

Ukens klubb (Uke 39)


Det finnes mange klubber i breddefotballen i Norge, alt formange. I denne nye spalten blir det tatt fram en gammel storhetsklubb fra norskfotball hver uke. Først ute:






Ørn-Horten ble stiftet 4. Mai 1904 og navnet kom på det grunnlaget av at klubbstifterne så enørn mens de la slagplanen om å lage et storlag i Vestfold. Laget hadde sinstorhetstid på 1920 og 30-tallet, da de vant fire cupfinaler og i tilleggtapte tre. På 1950 og 60-tallet fikk de igjen en ny vår da det var oppe i detgjeveste selvskap for siste gang. I de senere årene har Ørn også gjort segbemerket med Adeccoligaspill så sent som i 2003. I 2006 rykket klubben ned fra2. Divisjon, men rykket opp igjen i 2009 og siden har de vært der. De blir derminst et år til for i år ser det ut som det blir en plass midt på tabellen.

Ørn og Horten som by har produsert mange kjentefotballspillere til det Norske land. Verdt å nevne er Gunnar Dahl, som spilte 6cupfinaler på rad i den stolteste perioden til Horten laget. Per Bredesenspilte hele sin norske karriere for Ørn-Horten og er regnet som en av Norgesbeste fotballspillere for sin tid i Italienske klubber som Lazio, Udinese og ACMilan. Av nåværende spillere må Ardian Gashi (Helsingborg) og Jørgen Jallandnevnes. Ardian Gashi fikk sin debut for det norske landslaget i 2004, åretetter at Ørn hadde rykket ned fra 1. Divisjon. Jeg vet ikke om mangelandslagspillere i det siste som har fått debuten sin mens de har spilt på etså lavt nivå. Jørgen Jalland kom forresten tilbake til moderklubben Ørn ifjor,etter spill i Tippeligaen for Ham-Kam og Vålerenga, samt den Russisketoppklubben Rubin Kazan. Toppfotballsjef Nils Johan Semb stammer også fraHorten og har en bakgrunn i klubben.


Spillerstallen til Ørn-Horten, 2011

Keepere
1. Pål Stensholt 21 år – Opprinnelig fra Sarpsborg, vært kjent som et storttalent der lenge.
12. Sondre Midtgarden 21 år
40. Thomas Nilsen 20 år
0. Lars Herlovsen 16 år

Forsvarspillere
2. Marius Torkildsen 27 år
3. Aleksander Vordal 20 år
4. Kjell Andre Thu 27 år – Tidligere tippeliga spiller for Sandefjord, har ogsåspilt i Sarpsborg og Skeid.
5. Henrik Arnesen 33 år
15. Aslak Svensson  16 år
16. Patrick Søderstrøm 24 år
18. Espen Spro Johansen ? år
21. Selim Muho 28 år

Midtbanespillere
6. Kristoffer Silberg 26 år
7. Jørgen Jalland 34 år – Kjent avdanket tippeligaspiller som også harvært proff i Russland. Har mest defensive fibre i kroppen.
8. Thomas Knutsen 21 år
11. Fredrik Martinsen 29 år
14. Evan Patros 22 år
19. Alen Patros 23 år
20. Rune Ideus Larsen 29 år
22.Eskil Karlsen Egge 19 år
23. Adrian Wike Dahlen 22 år
24. Stein Erik Spro Johansen ? år

Angrepspillere
9. Espen Teigen 26 år
10. Jarle Belaska 20 år
13. Anders Tetlie 22 år
17. Torgeir Fredriksen ? år

Langt fra den sterkeste stallen i 2. Divisjon, men viktigebrikker helt bakerst med Thu og Jalland på midten. Stort keepertalent i PålStensholt. Ørn Laget ligger på en 5. Plass i sin divisjon når sesongen går motslutten.


Fakta
Stiftet : 4. mai 1904
Hjemmebane: Lystlunden
Kapasitet : 7300
Supporterklubb :Ørneredet
Liga 2011: 2. Divisjon (Fair Play ligaen), avdeling 4
Vinner av Norgesmesterskapet i fotball: 1920, 1927, 1928, og1930.


FK Ørn-Horten - Fra 1904 til 2010

mandag 26. september 2011

Tippeligaen 24. Serierunde






Sarpsborg 08 – Fredrikstad
Det var kanskje vinn eller forsvinn for Sarpsborg i denne kampen og det kan virke som om Sarpsborg valgte forsvinn. Allerede i kampens første minutt kommer Tarik Elyounoussi alene med Joacim Heier og setter den enkelt i mål. Fra der og ut handlet det meste om Fredrikstad, men Sarpsborg kom på noen sjeldne visitter inne i mellom. Som før i sesongen så greier ikke Sarpsborg og sette de sjansene de skaper og da blir det sjeldent mål av det. Celso Borges puttet på til 2-0 før pause etter en pasning fra kant av Jørgen Horn. Når Stanley Ihugba smeller ballen i eget nett etter drøye timen så var det kroken på døra for særp! De scorer riktignok på et godt frispark fra Tom Erik Breive, men istedet for å putte fler er det FFK som får muligheten til en til på slutten. James Keene kommer fra kant og spiller en enkell ball til Amin Askar, som med kampens siste spark på ballen, gjør 1-4. Fredrikstad klatrer dermed opp foran Sogndal og har gode muligheter til å holde seg nå. Sarpsborg derimot er helt fortapt i bunnen av tabellen. 16 kamper uten seier og målene renner inn bakover. Hvis ikke noe veldig merkelig skjer, så spiller Sarpsborg 08 kampene sine i 2012 i Adeccoligaen.

Sarpsborg 08 – Fredrikstad 1-4
Sarpsborg Stadion
0-1 Tarik Elyounoussi (1)
0-2 Celso Borges (36)
0-3 Stanley Ihugba (Selvmål) (63)
1-3 Tom Erik Breive (67)
1-4 Amin Askar (90+)




Molde – Viking
Molde hadde fortjent seieren mot Viking, men slik gikk det altså ikke. Molde kom til flere brukbare muligheter og da særlig ved Angan, som viser at målformen hans ikke er helt perfekt ennå. Molde skal uansett gjøre mye feil for å rote bort gullet nå på slutten av sesongen. Det er ihvertfall ingen grunn til bekymring på grunnlag av dette resultatet. De befinner seg syv poeng foran Tromsø som også tapte i helgen, men Molde har en kamp mer spilt. Viking på sin side er nok storfornøyde med dette resultatet som følge av at de ikke skapte noe særlig store sjanser, bare halvsjanser. Viking har klatrer lenge nå og fortsetter. En 11. plass nå og Viking kommer til å spille eliteseriefotball også i 2012. Så spørs det om Hareide blir å se mer av sesongen...

Molde – Viking 0-0
Aker Stadion




Strømsgodset – Stabæk
 
Strømsgodset startet best og hadde blant annet et skudd i tverligger og et i stolpen. Det var ikke mer enn fortjent da ett nydelig innlegg fra Øyvind Storflor fant veien til Ola Kamaras hode og inn i nettmaskene bak keeper Jan Kjell Larsen. Litt senere i kampen hadde også Lars-Christopher Vilsvik en heading som ble reddet på strek og Godset ledelsen burde minst ha blitt doblet når dette skjedde. Når ledelsen fortsatt var 1-0 så hadde Stabæk fortsatt muligheten og det var nesten ved flere anledninger. Gilles Ondo var blant annet alene med SIF keeper Adam Larsen, men brukte alt for lang tid på avslutningen sin. Det ebbet ut i 1-0 på Marienlyst. Det snur fort i Tippeligaen og Stabæk som for noen uker siden lå på topp 4, ligger nå på 9. Så jevnt som det er midt på tabellen for tiden, kan alt ting skje. Godset krabler seg til en 6. plass, to poeng bak RBK på 3. Etter Godsets spill i Europa sist år, ser jeg helst at de blir blant de tre beste i år.

Strømsgodset – Stabæk 1-0
Marienlyst Stadion
1-0 Ola Kamara (50)





Sogndal – Brann

Sogndal fortsetter å holde nullen og scorer i tillegg mål nå, for selv om det ble tap i sluttminuttene borte mot RBK sist, så viser Sogndal at de muligens holder Tippeliga-nivået allikevell. Kampens eneste scoring kom på corner, eller lettere sagt fra corner! Ørjan Hopen tok en corner fra høyre, med litt innoverskru i. Ballen dalte i en nydelig bue over Leciejewski og inn i hans venstre kryss. Rett i kassa fra corner! Det skulle vise seg at dette ville holde helt inn. Det alle muligens snakker om etter kampen er nok ikke Sogndals seier, men Carl-Erik Torp. Branns midtbanespiller kom inn etter 79 minutter og 10 minutter senere lå han plutselig nede. Det var noen stygge bilder som gikk rundt til tv-seere rundt omkring Norges land, da Torp lå livløs på bakken, men da hjelpemanskapene hadde hjulpet han opp på båren kunne vi se at han ihvertfall rørte seg. Det viste seg i ettertid at Torp fikk hjertestans ute på banen, men at tilstanden hans var stabil etter kampen.

Sogndal – Brann 1-0
Fosshaugane Campus
1-0 Ørjan Hopen (37)







Haugesund – Aalesund


Er corner scoring skulle bli avgjørende også her. Daniel Bamberg slo flott inn i feltet, til en umarkert Umaru Bangura som satte ballen i mål. Banguras første scoring for sesongen. Ellers så var dette en kjedelig affære og det er vel ikke annet og melde om kampen. Cupfinalist Aalesund må passe seg nå for å ikke havne i nedrykkstriden. Det er nå bare åtte poeng ned til Start som innehar 15. plassen på tabellen. Haugesund jakter fortsatt på medalje og jeg må si det hadde vært morsomt å se dette laget i en eventuell Europa League kvalik. Dette er et lag som kan overraske når som helst og med tanke på at de har solgt Sørum, men fortsatt plukker mange poeng gjør det enda mer interessant. Haugesund blir nok et lag å regne med neste sesong også, hvis de ikke må selge altfor mange spillere fra dagens stall.

Haugesund – Aalesund 1-0
Haugesund Stadion
1-0 Umaru Bangura (54)



Start – Lillestrøm


Endelig greide Start en trepoenger og for en trepoenger det var! Lillestrøm ble knust i filler av et offensivt Start lag. Noen fantastiske scoringer var det også. Tuelo Johannesen sitt 1-0 mål var spesielt pent. Han får ballen et stykke utenfor boksen, tar den med seg og smeller den inn via tverrligger bak en totalt utspilt Stefan Logi Magnusson. Espen Hoffs to scoringer var ikke noe mindre pene de heller, men det viktigste for Start var at de vant og har nå muligheten til å kjempe for plassen sin, for det ser ikke ut som om Sarpsborg har mye og by på bakfra. Lillestrøm begynner det virkelig å se dårlig ut for nå, uten scoring på fem kamper og det er tydelig at spissparet Sigurdarson/Gulbrandsen ikke fungerer som planlagt. Frode Kippe fikk forresten en smell etter 70 minutter og måtte gå av banen. Ettersom Henning Berg hadde brukt opp alle byttene så var Lillestrøm nødt til å avslutte kampen med 10 mann, det gikk ikke så veldig bra.


Start – Lillestrøm 3-0
Sør Arena
1-0 Olav Tuelo Johannesen (34)
2-0 Espen Hoff (73)
3-0 Espen Hoff (85)








Odd Grenland – Tromsø 


Tromsø tok ledelsen borte mot Odd ved et selvmål av Morten Fevang, men mistet den allerede i starten av andre omgang. I tillegg fikk de Saliou Ciss utvist i en straffesituasjon. Morten Fevang gjorde opp for selvmålet ved å sette straffesparket sikkert imål. Kampen vippet litt etter dette og begge lag hadde sine sjanser, men det var kanskje fortjent at Odd gikk opp til 3-1. Dette skjedde på en meget spesiell måte. Tromsøs keeper Marcus Sahlman ble med opp på et hjørnespark for å skape ubalanse i Odd forsvaret, det klarte han også for Tromsø var utrolig nær å utligne i den situasjonen. Så vinner Odd ballen og slår tidlig opp. Sahlman er halveis hjemme igjen, men klareringen fra Tromsø havner på hodet til Jone Samuelsen som header ballen imål fra rundt 50-60 meter, altså egen banehalvdel. En meget spesiell scoring som sikkert kommer til å gå verden rundt. Dette resultatet betyr at Odd er i ferd med å redde plassen, samtidig som at Tromsø er i ferd med å gi fra seg mulighetene til medalje og ihvertfall gull. Det er fortsatt bare syv poeng opp til Molde og med en kamp mindre spilt er ingenting umulig, men den svake formen til Tromsø i det siste lar dermed tvilen komme til gode om det i det hele tatt blir noe metall i nord.



Odd Grenland – Tromsø 3-1
Skagerak Arena
0-1 Morten Fevang (Selvmål) (16)
1-1 Håvard Storbæk (27)
2-1 Morten Fevang (48)
3-1 Jone Samuelsen (90)






Vålerenga – Rosenborg 


En forrykende førsteomgang på Ullevaal og scoring på corner av Andrè Muri. Andre omgang ble en veldig annerledes affære og bortsett fra et rødt kort til VIF’s Fredrik Stoor og to store RBK sjanser på slutten av kampen, ble det ikke samme tempoet som før pause. John Chibuike måtte ta til takke med å være scoringsfri denne kvelden, til tross for at han hadde et par gode muligheter og fint driv. Vålerenga klatrer dermed helt opp i ryggen på Rosenborg og ligger ann til en ganske bra sesongavslutning tross alt snakket om flopping i VIF i år. Rosenborg, som alle trodde skulle komme for alvor, gjør ikke det allikevell. RBK har allikevell gode muligheter til medalje siden lagene foran feiler gang på gang. Rosenborg har også, i likhet med Tromsø en kamp mindre spilt.

Vålerenga – Rosenborg 1-0
Ullevaal Stadion
1-0 AndrèMuri (35)









                             

Adeccoligaen 25. Serierunde


Sandnes Ulf – Mjøndalen
Sandnes Ulf viser etter å ha gått på et par smeller at de fortsatt blir å regne med. Mot Mjøndalen gjorde de rent bord med 4-1 i en kamp de dominerte. De tar dermed over teten igjen i Adeccoligaen når fem runder gjenstår. Vanskelig kamper gjenstår for Sandnes, mot motsand som ligger tett befestet rundt oppryksplassene. De virker ikke like sterke nå som de var tidligere i vår og i sommer.Mjøndalen blir å se i Adeccoligaen også neste år.


Sandnes Ulf – Mjøndalen 4-1
Sandnes Idrettspark
1-0 Kamal Saaliti (5)
2-0 Kamal Saaliti (51)
3-0 Morten Eriksen (53)
3-1 Petar Rnkovic (61)
4-1 Morten Eriksen (65)




Ranheim – Bodø/Glimt
Ranheim viser at moralen er på topp for tiden. Tar ledelsen, men kommer under og snur det til sin fordel på et straffespark av Jo Sondre Aas tre minutter før slutt. Begge disse lagene kan bli med å kjempe om opprykk, men det spørs om noen av de har noe å gjøre i Tippeligaen. Ranheim virker uansett mer spennende enn Glimt.

Ranheim – Bodø/Glimt 3-2
DnB Nor Arena
1-0 Gjermund Åsen (54)
1-1 Daniel Berntsen (60)
1-2 Aram Khalili (62)
2-2 Daniel Krogstad (66)
3-2 Jo Sondre Aas (87)





Strømmen – Hødd
Etter at Strømmen tar ledelsen så utligner Hødd på et straffespark som også Frode Bjørnevik fikk rødt kort for å lage. Det betyr at Strømmen stadig har nedrykkspøkelset over seg og det er to poeng opp til plassen over som gir Adeccoligaspill også i 2012. Den plassen innehas av Alta. For Hødd så betyr det at de fortsatt kan leve i drømmen om opprykk, sammen med halvparten av Adeccoliga lagene.

Strømmen – Hødd 1-1
Strømmen Stadion
1-0 Olivier N’Siabamfumu (19)
1-1 Michael Karlsen (23)





Randaberg – Løv-Ham
De to svakeste lagene i Adeccoligaen møttes og Randaberg kom ut som det sterkeste laget, til tross for at tabellen sier noe annet. Et poeng mellom disse to etter denne kampen. Sterkt av Randaberg å vinne såpass overlegent og i tillegg null baklengs. Kanskje like greit, for Randaberg har sluppet inn 72! mål i år. Løv-Ham seiler akter ut nå, drømmen om å klare seg forsvinner. Begge disse lagene spiller i andre divisjon 2012.

Randaberg – Løv-Ham 4-0
Randaberg Stadion
1-0 Andreas Ulland Andersen (5)
2-0 Torger Motland (34)
3-0 Fredrik Norberg (39)
4-0 Torger Motland (51)




Bryne – Sandefjord
Bryne fratar Sandefjord tre viktige poeng i kampen om opprykk til Tippeligaen. Veldig surt for Sandefjord som leder til pause. For Bryne sin del betyr ikke det at det blir Tippeligaspill i 2012, for det blir det ikke, men hvis Bryne kan greie å stabilisere seg litt mer så er jeg sikker på at de kommer til å kjempe om opprykk i 2012. Sandefjord befinner seg nå på en tredjeplass, men har fortsatt gode muligheter til å rykke opp. Sten Ove Eike, som ikke ble funnet god nok for Haugesund og er på utlån,  puttet sitt fjerde mål på tre kamper og kan bli en nyttig tilvekst for hvalene fra Vestfold mot slutten av året.

Bryne – Sandefjord 2-1
Bryne Stadion
0-1 Sten Ove Eike (26)
1-1 Kai Risholt (58)
2-1 Tommy Høiland (72)






Alta – Nybergsund
Alta tar tre sårt viktige poeng i nedryksstriden og legger segg på en 12. Plass, to poeng foran Strømmen. Årets kvartfinalist i cupen må finne seg i og ta hver kamp som en cupfinale nå hvis de skal redde plassen i Adeccoligaen. Nybergsund ser ut til å bli det tredje laget som rykker ned i år og det er synd ettersom laget deres er for bra for andre divisjon. Noe har gått fryktelig galt i år i Nybergsund. Med tanke på at gamle Trysil stjerner som Kim Ojo og Håvard Storbæk nå herjer i Tippeligaen, kan man skjønne det blir vanskeligere for NIL. I Neste kamp har de Randaberg, men etter det – lag på øvre halvdel som kjemper om opprykk, før Strømmen i siste runde. Det blir nok vanskelig å unngå nedrykk. Alta har forøvrig en hengekamp mot Ham-Kam.

Alta – Nybergsund 2-0
Finnmarkshallen
1-0 Jan Egil Brekke (43)
2-0 Vegar Braaten (57)





Ham-Kam – Asker
Asker har dabbet av noe veldig etter den sterke starten på sesongen og det ser ikke ut til at de blir noe annet enn et lag midt på tabellen allikevell. Sterkt uansett med tanke på at de rykket opp ifjor. Ham-Kam har for alvor meldt seg på i opptrykkstriden og befinner seg på 4. Plass for øyeblikket. Ham-Kam er en klubb som alltid trives i det gjeveste selskap og det skulle ikke forundre meg om at det er nettop Hamar laget som ligger på topp når Adeccoligaen 2011 skrives inn i historien, med tanke på siste tidens form. Ham-Kam har forøvrig en hengekamp mot Alta.

Ham-Kam – Asker 2-1
Briskeby Gressbane
1-0 Thomas Lehne Olsen (59)
2-0 Tore Andreas Gundersen (69)
2-1 Atli Heimisson (72)




Kongsvinger – Hønefoss
Kongsvinger ser for alvor ut til å ha funnet formen under Tom Nordlie og er veldig nær og ta med seg tre poeng for fjerde gang på rad, men Hønefoss utligner drøye 10.min før slutt ved Kevin Larsen. Kongsvinger har nå offisielt kommet seg ut av bunnstriden og kommer til å havne midt på tabellen til slutt. Ganske bra etter hvordan det så ut for bare en måned siden. Hønefoss hadde sikkert drømt om tre poeng i denne kampen, for det ville gitt dem tabell ledelse i Adeccoligaen. Hønefoss hadde forøvrig flaks i denne kampen for Kongsvinger kjørte kampen så til de grader. Kim Holmen hadde flere farlige innkast og kastet blant annet ett rett i mål, men det ble selvfølgelig annulert. (Se videoen under)

Kongsvinger – Hønefoss 2-2
Gjemselund Stadion
1-0 Stian Sortevik (17)
1-1 Morten Hæstad (19)
2-1 Kim Holmen (50)
2-2 Kevin Larsen (79)




Tabellen



1             Sandnes Ulf       25           15           1             9             46-28     46
2             Hønefoss BK     25           12           8             5             45-24     44
3             Sandefjord         25           13           4             8             49-31     43
4             HamKam           24           12           7             5             44-31     43
5             Bodø/Glimt        25           12           6             7             44-33     42
6             Hødd                  25           11           7             7             48-35     40
7             Ranheim            25           11           7             7             47-34     40
8             Bryne                 25           9             9             7             41-32     36
9             Kongsvinger      25           10           6             9             37-34     36
10           Mjøndalen         25           9             8             8             35-41     35
11           Asker                 25           9             7             9             33-41     34
12           Alta                    24           8             6             10           40-46     30
13           Strømmen          25           7             7             11           28-47     28
14           NIL-Trysil         25           6             3             16           34-52     21
15           Løv-Ham           25           4             5             16           26-47     16
16           Randaberg        25           4             3             18           31-72     15